Specialisaties van oefentherapie Cesar/Mensendieck

Sietske heeft hier gespecialiseerde na- en bijscholingen voor gevolgd. (o.a. bij Spine and joint centre, Ceciel Rost, M van der AA). Sietske is geregistreerd bekkenoefentherapeute als enige in Emmeloord e.o. Ook de laatste ontwikkelingen op dit terrein blijven we volgen.

De behandelingen worden in de praktijk op individuele basis gegeven. Zo nodig wordt de therapie bij de patiënt aan huis gegeven. De behandeling kan gericht worden op:

  • Pijnvermindering
  • Normaliseren bewegingspatroon
  • Spierversterkende oefeningen
  • Adviezen en tips in de dagelijkse bewegingen en handelingen thuis of op het werk
  • Houdingscorrectie
  • Zwangerschapsbegeleiding op basis van een individuele cursus op maat
  • Postnatale begeleiding
  • Bekkenbodemtraining

Wij werken nauw samen met de verloskundigen in Emmeloord

Tijdens de intake wordt uw probleem besproken en een plan van aanpak opgesteld.
Wij onderzoeken u niet inwendig, zo nodig zal de huisarts dat doen. Wel volgen er een aantal testen t.a.v. spierkracht, ademhaling,houding en bewegingspatroon. De klachten waarbij u bij ons terecht kan zijn o.a.:

  • Urine verlies, hetzij door b.v. druk vanuit de buikholte ( hoesten, niezen, lachen, lopen, opstaan etc.)
  • Urge incontinentie: vaak moeten plassen, niet op kunnen houden van urine.
  • Hypertonie in de bekkenbodemspier. Dit kan zich uiten in: pijn bij geslachtsgemeenschap, moeizaam kunnen plassen, pijn bij stuitje of laag in de buik.

Therapie kan gericht worden op een of meerdere facetten hetgeen voor u noodzakelijk is. Te denken aan:

  • Uitleg bouw en functie van de bekkenbodem en bekken.
  • Inzicht krijgen in uw probleem, evt bijhouden dagboek plasgedrag
  • Oefeningen om spierenfunctie te herstellen
  • Toepassingen in dagelijkse bewegingen
  • Toiletgedrag
  • Inzicht krijgen in factoren van invloed op de bekkenbodem ( medicijngebruik, voeding etc.)
  • Romp- en beenstabiliteit
  • Ademhaling
  • Bespreken gebruik van incontinentiemateriaal
  • Ontspanningsoefeningen

Eindelijk weer beter slapen!………

Goed slapen is een belangrijk element in het creëren van de juiste balans in uw leven. Slapen ondersteunt het herstellend vermogen van uw lichaam en geest. Reparatiemechanismen en verwerkingsprocessen vinden vooral ’s nachts plaats. Een chronisch slaaptekort kan dan ook verregaande gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Eindelijk lekker slapen!

Dat opgeluchte gevoel dat het weer lukt. Zalig toch, om weer eens wakker te worden met voldoening en voelbare energie in uw lichaam. U kunt de dagen beter aan en ervaart al bij het opstaan dat u de dag met een positieve instelling tegemoet kunt treden.

Overdag kunt u zich beter concentreren. U heeft meer structuur en grip op de dag. Door de betere nachtrust neemt uw veerkracht toe, dus kunt u rustiger reageren op moeilijkere situaties. U heeft weer energiereserves. Het leven lijkt een stuk gemakkelijker en lichter te zijn.

Slaapproblemen zijn onder te verdelen in 3 categorieën:

  • inslaapproblemen
  • doorslaapproblemen
  • te vroeg wakker worden.

Combinaties hiervan komen natuurlijk ook voor.

Denkt u nu, lekker slapen dat is wat ik ook wel zou willen!!….doe er wat aan! Maak een afspraak met , gediplomeerd slaaptherapeute en oefentherapeute Cesar. Tel: 06-12270837. De therapie wordt gegeven in medisch centrum ‘”de Houttuinen”.

Spanningsgerelateerde klachten

Een goede balans tussen spanning en ontspanning is voor het goed functioneren van lichaam en geest belangrijk. Door  psychische spanningen of drukke werkzaamheden van elke dag kan dit wel eens in het gedrang komen. Waardoor het zich kan uiten in lichamelijke klachten  ( hoofd- nek pijn, lage rugklachten, buikpijn, druk op de borst, beknellend gevoel, etc) en bijvoorbeeld  een ongunstig adempatroon.

De therapie zal zich richten op een of meerdere facetten:

  • ontspanningsoefeningen
  • ademhalingsoefeningen
  • inzicht in eigen gedachten en gedrag
  • goede afstemming tussen werk / privé / hobby’s
  • eigen grenzen leren kennen en bewaken
  • houding- en bewegingscorrecties, gericht op efficiënt spiergebruik

Darmfunctiestoornissen en atypische buikpijn

De ademhaling, buikspieren, de ingewanden, de wervelkolom werken samen om optimaal de buik te kunnen laten functioneren. Daarnaast zijn er factoren zoals de psyche, ons eet- en drinkpatroon, hormonen etc. waarvan we weten dat ze een grote rol kunnen spelen in deze klachten.

Wij kunnen vanuit onze professie kijken naar:

  • De functie van de buikspieren, de buikspieren zijn de aandrijfas van ons bewegen. Sterke diepe buikspieren en een ontspannen buik….wie neigt de buikspier steeds vast te zetten? De steun van de buik- en bekkenbodemspieren zijn belangrijk voor de romp, bekken en organen.
  • Ademhaling, gebruik van het middenrif, de masserende functie van het middenrif op de dikke darm. Leren het middenrif goed te gebruiken.
  • Buikmassage, door middel van massage of oefeningen kunt u de darmen “mobiliseren”.
  • Voeding, is alles wat u eet geschikt voor u?
  • Psyche, zijn er bv. niet verwerkte of opgekropte emoties, wat veroorzaakt spanningen en wat is de rol hiervan in uw klacht.

Verstoorde buikspierfunctie door rectus diastase

Herkent u dit :

  • moeite met buikspieroefeningen, u krijgt hierdoor pijn in de rug of krijgt tijdens oefeningen een misselijk gevoel
  • de buik voelt zwak aan, training geeft geen resultaat
    ·de buik blijft te dik-vol
  • als u in ruglig uw hoofd optilt ziet een verdikking ontstaan…..

Dan heeft u mogelijke een rectus diastase. Dit is in de meeste gevallen goed te behandelen.

Behandelprogramma rectus diastase

Wat is een rectus diastase :

Dit is een wijking van de peesplaat van de buikspier ( m.rectus abdominus). Dat heeft gevolgen voor de kracht in de buikspier en het verstoord de kracht in de gehele romp, het spiercorset.
De oorzaak kan zijn een forse toename van de buik bv door een zwangerschap.

De mate van wijking kan variëren en zo ook de gevolgen van de diastase, te denken aan rugpijn , een te dikke buik houden en een verstoorde functie in de bekkenbodem, ademhaling en mogelijk ook een verstoorde darmfunctie.

 

Methode
Het lichaam werkt in ketens, daarom worden naast de buikspier oefeningen alle ketens van spieren onderzocht, te denken aan rug-heup-been en bekkenspieren. Hierbij is het belangrijk dat er geen over – of onder activiteit van deze spiergroepen aanwezig is. Tevens wordt  de mobiliteit van de wervelkolom meegenomen in de behandeling.  Belangrijk is om de wijking van de buikspier zoveel mogelijk te vermijden, u krijgt hier duidelijke instructies over.

Dit wordt toegepast in dagelijkse bewegingen, te denken aan hoesten, opstaan uit de stoel, opstaan uit bed, bukken, tillen , dragen kind etc.
Het oefenen zal naast enkele  grondoefeningen met name bestaan uit oefeningen die overdag  tijdens activiteiten uitgevoerd moeten worden. De buikspier moet zoveel mogelijk zijn functie weer oppakken. Naast inspanning ook aandacht voor ontspanning.

 

Therapie
Er wordt gestart met een intake , waarbij  volgens een protocol wordt gedocumenteerd. Dit wordt gevolgd door een aantal testen waarbij uw beginsituatie wordt bepaald . Het aantal behandelingen hangt af de beginsituatie en wordt na onderzoek vermeld. Bij de eerste behandeling wordt tevens bepaald of u kortdurend een buiksteun nodig. U krijgt oefeningen en instructies mee voor overdag.

 

Vergoeding
Vergoeding therapie valt volledig in de aanvullende verzekering van elke maatschappij. Dit valt buiten het eigen risico gedeelte.

Voor informatie of aanmelding kunt u zich richten op :

Sietske Wildschut | Oefentherapeute cesar, mc.kenzie cred, bekkenoefentherapie cred.

 

Website
www.diastasecentrum.com

Mc kenzie methode

McKenzie MDT is de afkorting van Mechanical Diagnosis and Treatment. Het is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. McKenzie MDT is bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling in benen of armen. Bovendien geeft deze methode ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten, zoals schouder, heup en dergelijke. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren. McKenzie MDT is een duidelijk afgebakend behandelsysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek
Het traject dat u bij uw McKenzie MDT therapeut doorloopt, begint met een diepgaand, geprotocolleerd onderzoek. Tijdens een vraaggesprek worden de klachten in kaart gebracht, waarna een bewegingsonderzoek plaatsvindt. Typisch voor dit onderzoek zijn de veelvuldige herhalingen van verschillende bewegingsrichtingen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hiermee een duidelijk beeld van de mechanische klacht ontstaat. Bij sommige klachten treedt hierbij het zogenaamde centralisatiefenomeen op. Dit centralisatiefenomeen is het terugbrengen van de pijn onder invloed van houding en/of beweging naar centraal in de wervelkolom. Dit fenomeen is baanbrekend geweest bij de onderzoeksmethode van lage rug- en nekklachten. Na het onderzoek zal uw therapeut duidelijk kunnen aangeven of uw klacht geschikt is voor behandeling met McKenzie MDT.

Prognose
Op basis van het onderzoek kan uw behandelaar meestal een duidelijke prognose formuleren. Deze prognose is gebaseerd op wetenschappelijke criteria. Kan de klacht niet worden behandeld, dan zal hij u doorverwijzen. Hierdoor verliest u geen tijd en geld aan een behandeling die voor u niet zinvol is. U weet dus al heel spoedig wat u kunt verwachten.

De behandelstrategie
Na een duidelijk mechanische diagnose begint de behandeling gericht op uw ‘zelfredzaamheid’. U leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen uw klachten zelf te verbeteren om uw herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast zal er aandacht gegeven worden aan de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties.

Betrouwbaarheid
McKenzie MDT is momenteel wereldwijd de meest onderzochte en best gedocumenteerde behandelmethode voor mechanische klachten aan het bewegingsapparaat. De inzichten worden in vele internationale richtlijnen voor manuele- en oefentherapie gebruikt. De therapeuten die in het McKenzie MDT register staan vermeld hebben gedurende 2 jaar alle cursusdelen gevolgd en met succes hun kennis in een theoretisch en praktisch examen bewezen. Zij zullen u volgens de vastomschreven principes van McKenzie MDT onderzoeken en behandelen. Bovendien wordt van hen verwacht dat zij aan regelmatige bij- en nascholing deelnemen.

massage
rugklachten verhelpen
sportmassage
osteopatia